Kynä ja paperi ovat klassikot lääkiksen tenttityövälineinä. Siitä huolimatta että Pasi Kaunisto lauloi 1970-luvulla että ’Sanat eivät riitä kertomaan, niitä tuskin tarvitaan…’ perusopiskelija edelleen raapustaa tenttivastaustaan paperille. Ja niin jäävät lääketieteen kuvat, äänet kuin videotkin hyödyntämättä osaamisen mittaamisessa.
Teknologian puute ei ainakaan ole esteenä tietokoneiden tenttikäyttöön. Yliopistolla ovat käytössä verkon oppimisympäristöt tenttiominaisuuksineen ja tarjolla on rutkasti työasemia, myös PC-luokkiin järjestettynä. Tosin luokkien maksimikoko on 20-25 työasemaa ja siksi epäilevä tuomas ampuukin PC-tentin heti alas. Hän on näet vakuuttunut että tietokoneella tenttinyt opiskelija oitis lavertelee sen sisällön vuoroaan odottavien paatuneiden pinnarien sankalle joukolle.
Viidakkorummulla tenttivihjeitä?
Tehtiinpä viime keväänä koeasetelma*: 116 kandia suoritti kampuksen kolmessa PC-luokassa yhden päivän aikana lopputentin kurssista Lääkärin tietotekniikka. Tentin kesto oli 70 minuuttia ja se sisälsi 16 kysymystä (8 monivalintaa, 7 lyhytvastausta, yksi essee). Kaikilla olivat samat kysymykset mutta satunnaisessa järjestyksessä. Tenttivuoroja oli kolme, näiden välissä 20 minuutin järjestelytauko. Kandit saivat varata itselleen sopivan tenttiajan suoraan tietojärjestelmästä hyvissä ajoin.
Voisi olettaa että jos tietoa tentin sisällöstä vuotaa ulos PC-luokasta se saattaisi näkyä tenttituloksessa siten että jälkimmäiset tenttivuorolaiset osaisivat paremmin tai suoriutuisivat nopeammin.
Ei huolta tietovuodoista
Tenttitulokset menivät näin : vuoro1: 110.9, vuoro2: 109.6, vuoro3: 100.4. Eli viimeinen vuoro pärjäsi edeltäviä hieman huonommin. Kaikki käyttivät tenttiin saman verran aikaa.
Tulosten perusteella tietovuoto ei vaikuttaisi olevan merkittävä pulma. Tosin tentin tehtävistä yli puolet oli taitoa vaativia; esimerkiksi Etsi löydätkö Cochrane-katsausta joka vastaa kysymykseen: onko antibioottihoidosta hyötyä appendikektomian leikkausinfektioiden estämiseksi. Voihan olla että pelkkää tiedollista osaamista mittaava tentti tuottaisi erilaisia tuloksia. Tähänastiset uutiset ovat kuitenkin varsin lupaavia opettajille jotka suunnittelevat toteuttavansa tietokonetenttejä. Nämä opettajat saattavat samalla lisäksi välttyä tihrustamasta tenttipapereiden hieroglyyfejä. Onnenpekkoja, mitäs muuta.
* Tuloksia esiteltiin AMEE-kongressissa elokuussa 2009
maanantai 7. syyskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti