keskiviikko 16. syyskuuta 2009

PubMedin Auto suggest - oikotie onneen?

Tietokantojen käyttö on joskus aika mutkikasta eikä niiden toimintojen uudistuminen usein auta asiaa. Yhteen teknikkaan totuttuaan moni pitäisi siitä mielellään kiinni ja odottaa uudistuksia yhtä innokkaana kuin silli lautasella.

Uudistuksia silti vaan putkahtaa esille. PubMedin perushakuikkunassa on 11.9 alkaen ollut toiminto joka tarjoaa käyttäjälle listan soveliaita hakutermejä kun tämä kirjoittaa hakusanan alkuosan ruutuun. Toiminto on oletuksena päällä, tosin listan alareunassa on toiminto sen sulkemiseksi.

Esille hulahtava sanalista periaatteessa vähentää käyttäjän vaivaa etsiä hakusanan täsmällistä muotoa. Selvä pulma on kuitenkin että tarjottavat hakusanavaihtoehdot eivät ole hakutuloksen kattavuuden kannalta optimaalisia.


Valinnan vaikeuksia

Esimerkiksi haettaessa tietoa premenstruaalisista oireista listassa tarjotaan mm. premenstrual syndrome, premenstrual symptoms ja premenstrual tension. Aika sekava kokoelma synonyymejä siis. Minkä valitsisi? Käyttäjä onkin äkkiä sekaisin kuin kompassineula pohjoisnavalla.

Auto suggest -toiminnossa PubMed tarjoaakin hakusanoja jotka eivät ole MeSH-asiasanoja tai muita vakiintuneita hakutermejä vaan pudotuslistan hakusanat edustavat suosittuja hakutermejä. Siis sellaisia hakusanoja joilla on tehty paljon hakuja PubMedissä. Menetelmä on eräänlainen kooste muiden käyttäjien toiminnasta.


Robotista ei ole hyväksi isännäksi, rengiksi sentään kelpaa

Auto suggest -tekniikka sopiikin ainoastaan pikaiseen ja suuntaa antavaan tietohakuun. Luotettavampia ja kattavampia hakuja tavoitteleva saa edelleen käyttää vakiintuneita MeSH-asiasanoja hakujensa perustana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
Site Meter