keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Lääkäri, tästä kirjasta opit kriittistä lukutaitoa



Uuden tutkimustiedon laadun arviointitaidot ovat yhä tarpeen aikaansa seuraavalle ammattilaiselle.  Uusia ja ajoittain peräti ’mullistavia’ hoitotuloksia tarjoillaan meille liukuhihnalla netissä, lääkemarkkinoinnissa ja alan lehdissäkin.

Otsikon innostamana tartuin kirjaan ”How to Read a Paper”,  jonka kirjoittaja on professori Trisha Greenhalgh*.   Kirjasta (220 s) on meneillään jo neljäs painos mikä ei ole yllätys kun sisältö täyttää selvästi ns. 4H –lukukriteerit (hyödyllistä, havainnollista, helppolukuista, hauskaa).  Siinäpä huippusaavutus kun kirjan otsikon sisältökuvaus ennakoi rutikuivaa lukuelämystä: ’the basics of evidence based medicine’. 

   




Kirjasta saa nopeasti eväitä keinoiksi,  joilla tunnistaa tutkimuspaperien heikkouksia ja vahvuuksia, tulkinnanvaraisuuksia ja kyseenalaisia tuloksia. Kirjassa on toki omat rajoituksensa (sisällöstä saa etsimällä etsiä laskukaavoja tai yhtälöitä), mutta se inspiroi ja avaa silmiä tehokkaasti.

Prof. Greenhalgh kirjoittaa reipasotteisesti, vai mitä olet miltä tästä tylytyksestä jonka kohteena ovat tutkimusten metodiset heikkoudet:  ”Strictly speaking, if you are going to trash a paper, you should do so before you even look at the results”.
 
Kontrolloituja hoitotutkimuksia (RCT) lähes kaikissa käänteissä vaativille puritaaneille taas on tarjolla kiintoisaa tekstiä tilanteista, joissa RCT on todella tarpeen– mutta myös tilanteista, joissa niistä on silkkaa haittaa.


Ohessa vielä (vapaasti käännetty) pieni ote eräästä kirjan monista silmiäavaavista taulukoista. Aiheena ovat tutkimusten tilastolliset savuverhot ja sumutukset "10 Best ways to cheat on statistical tests when writing up results".



* Professor of Primary Health Care, University of London

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
Site Meter