keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Lääkärien ja hoitajien verkkokurssin kulut? Tuleeko säästöä?

Verkkoperustaisen koulutuksen etuina ovat ajan ja paikan joustavuus sekä oheiskulujen (matka- ja majoituskulut) säästömahdollisuus.
Tästä säästöpotentiaalista saa tuoretta tietoa norjalaistutkimuksesta* (huom. open access -lehti), jossa atooppisten ihosairauksien verkkokurssi järjestettiin lääkäreille ja hoitajille (N=86). Oppimateriaalista pieni osa oli suunnattu vain jommallekummalle ammattiryhmälle, muuten heillä oli sama aineisto. Opiskeluaikaa oli varattu 8 viikkoa. Aikaa verkko-opiskeluun kului 271 minuuttia eli siis 4.5 tuntia.
Kurssin laatimisen kulut olivat 93000 euroa (716841 NOK) ja noiden ensimmäisten 86:n kurssilaisen osalta arvioitiin säästöksi matka- ja majoituskuluissa 59000 euroa (455198 NOK). Kirjoittajat päättelivät, että kurssin toteuttaminen 135:lle lääkärille/hoitajalle tuottaisi säästöjä, jotka kattaisivat sen kehittämiskustannukset. Tosin laskelmassa ei huomioida kuluja niistä työpäivistä, joiden aikana työntekijä ei ole työpaikalla vaan koulutuksessa.Verkkokurssin kehittäminen ei toki ole halpaa vaikka em. Norjan korkeampi hintataso huomioitaisiin. Niinpä yksittäisen sairaalan tai terveyskeskuksen harvoin kannattaa yksin ryhtyä verkkokurssin tuottamiseen. Parempi on yhdistää voimavaroja tai hyödyntää olemassaolevaa kurssitarjontaa. Molempien keinojen käyttöä kannattaisi varmasti lisätä. Ja tietysti tuota tuikitärkeää kurssitarjontaa tulee laajentaa.


*T. Schopf & V.Flytkjaer: Doctors and nurses benefit from interprofessional online education in dermatology. BMC Medical Education 2011, 11:84, 2011, linkki artikkeliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
Site Meter