keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Kylmää vettä twiittaajien niskaan?

Innokkaimmat sosiaalisen webin riemuepistolan julistajat levittävät huolestuttavia viestejä. Niiden mukaan käy ihan köpösti, jos et ota käyttöön Twitteriä, Facebookia ja blogeja - olit sitten tutkija, opettaja, hallintoalan edustaja tms. Jos ei ala niitä käyttää niin putoaa armotta pysähtyneistön paarialuokkaan.

Pientä rajaa mobiilihypetykselle

Ainakin korkeakoulumaailmassa eivät lääketieteen opiskelijat ole vielä mukana mobiilissa web 2.0:ssa. Aivan tuoreessa twitter-kyselyssä (HY, N=306) mobiilin laajakaistan käyttöön soveltuva kännykkä oli 48%:lla. Twitteriä käyttää satunnaisesti 2% pöytäkoneesta ja 2% mobiilisti. Kysymykseen ’Onko sinusta hyvä idea hyödyntää Twitteriä opetuksessa, jolloin se voisi esimerkiksi tuottaa vuorovaikutusta opetustilanteeseen?’ vastasi myöntävästi 17%, ’en usko’ 38%, ’ehdottomasti ei’ 9%, ja ’en osaa sanoa’ 35%. Joten tarvetta vuorovaikutukselle toki nähdään ja ainakin jossakin määrin Twitterin katsotaan sellaiseen sopivan. Ehdottomasti vastaan oli siis joka kymmenes.

Face –bookin 1.6 miljoonaa

Tuo luku on uutisoitu Face-bookin käyttäjiksi Suomessa, joten niillä main varmaan jo mennään. Mutta sen käyttö perustuu kiinteään nettiyhteyteen. Ja niinpä ollaan vielä kovin kaukana siitä, että opiskelija olisi alati netissä mobiilisti.

3 kommenttia:

  1. Tässä kirjoituksessa on puurot ja vellit kovin sekaisin. Mitä tekemistä opiskelijoiden mobiililaitteiden määrällä on tviittaamisen kanssa?

    Ja kuten tutkimustulos näyttää, sitä ei opiskelijat juurikaan käytä. Miten nämä, jotka eivät sitä käytä, siis voisivat vastata mitenkään luotettavasti kysymykseen, olisiko siitä hyötyä opetuksessa. Vähän kuin kysyisi pyörää koskaan näkemättömältä tai kokemattomalta, mitä hyötyä pyörästä olisi torikaupan kehittämisessä.

    Miten niin Facebookin käyttö perustuu kiinteään nettiyhteyteen? Se, jos mikä on mobiililla käytettävä ja niin sitä totta vieköön käytetään. Oletko käynyt Facbookissa? Katsopa statusten alla olevia kuvakkeita.

    Vai onko Face-book joku eri paikka?

    VastaaPoista
  2. Selvennykseksi: mielestäni Twitter on erittäin lupaava uusi tekniikka, jolle olisi paljon käyttö opetuksessa. Otin esille sen harhaluulon, että tänä päivänä jo olisi suuri paine tuottaa mobiiliratkaisuja opiskelijoille opetukseen vaikkapa twitteriä käyttäen. Sellaisen käyttöönotossa vielä on varsin suuri riski, että sitä ei hyödynnetä. Rajallisia resurssejahan on käytettävä harkiten. Otin kyselytulokset esille, koska asenteitahan siinä kartoitettiin. Face-bookin suuri suosio osoittaa, että sosiaalista mediaa moni käyttää ja kokee sen hyödylliseksi. Mutta se ei vielä tarkoita sitä, että käyttö olisi mobiilia. Eikä teknisiä mahdollisuuksiakaan ole kuin osalla.

    VastaaPoista
  3. Kenelläkään Twitterissä olijalla ei ole harhaluuloja sen suhteen, ketä siellä on. Siellä ei ole opiskelijoita. Miksi olisi. Se on journalistien ja viestinnän ja sosiaalisen median kanssa tekemisissä olevien ammattilaisten pelikenttä. Enkä ihan äkkiajattelemalla edes näe, mitä hyötyä siitä olisi opetustilanteessa. Ellei sitten sitä, että siellä voi kätevästi antaa palautetta hashtageilla mutta opetustilanne ei siihen anna ajallista mahdollisuutta.

    Asenteiden kartoittaminen niiden keskuudessa, jotka eivät tiedä, minkä suhteen heillä pitäisi olla asenne, on yhtä tyhjän kanssa. Tätä kutsutaan nollatutkimukseksi.

    Kun käyttää Facebookia (sic!), niin huomaa kyllä helpostikin, että sitä käytetään hyvin paljon mobiilisti. Sen huomaa jopa bussissa, jos ei halua mennä Facebookiin (sic!)

    Tuolla alkuperäisessä kirjoituksesta sanot Facebookista (sic!), että "sen käyttö perustuu kiinteään nettiyhteyteen." Ei muuten perustu. Kommentissasi sanot, ettei suosio tarkoita, että käyttö olisi mobiilia. No eihän se voisi ollakaan, jos sinun väitteesi olisi totta, mitä se ei ole.

    Eikö mobiilikäytön suosiota olisi syytä tutkia vaikka ihan lähettämällä vaikka sähköpostia ja kysymällä, kuinka moni käyttää mobiilipalveluita ja jos, niin mitä.

    Twitterin, Facebookin, opetustilanteen ja mobiilin sotkeminen tällaiseksi mysliksi on lähinnä kummallista.

    Twitteri on tietovirtaa, jota seurataan tai johon osallistutaan. Myös mobiililla.

    Facebook on sosiaalista kanssakäymistä, johon osallistutaan ja jota seurataan. Ja hyvin paljon juuri mobiililla.

    Opetustilanne on opetustilanne, johon kumpikaan väline ei istu. Joten, mikä tässä on pointti?

    VastaaPoista

 
Site Meter