keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Googlettelua akateemiseen tyyliin

Hakiessaan työssä tarvittavaa tietoa googlettamalla joskus tuntee huonoa omaatuntoa kun ei etsi informaatiota professional -tason tekniikalla. Ja kyllähän googlailulla Internetin sekahedelmäsoppaa hakusaaliissa piisaa liiankin kanssa.

Mikäli haluaa hifistellä tai olla hieman puritaani niin ainakin lääketieteellisen ammattitiedon hakemisessa kannattaa muistaa Google Scholar (GS) . Se on ollut käytettävissä jo aika pitkään mutta ei ehkä ole kaikkien tiedossa. GS on tieteellisen tiedon hakijoille suunnattu hakupalvelu jonka kohteena ovat vertaisarvioidut akateemiset julkaisut, kirjat ja tutkimusraportit.

Täydentävä ja kätevä työväline

Google Scholar haku tuottaa varsin runsaasti hakuviitteitä tieteellisestä kirjallisuudesta, mm. MEDLINE:ssa indeksoiduista tieteellisistä artikkeleista. Google Scholarin onkin osoitettu löytävän 60-70 % vastaavan MEDLINE-haun viitteistä. Toisaalta samassa selvityksessä GS-hakutuloksesta noin puolet oli dokumentteja joita ei MEDLINE-haulla tavoitettu, noin 10 % näistä hakuosumista oli artikkeliviitteitä MEDLINE:en sisältymättömistä julkaisusarjoista.
GS:n kiistattomia etuja ovat käyttöliittymän selkeys & ketteryys mutta hakija ei saa liikaa ihastua hakusaaliiseen vaan on pidettävä kirkkaana mielessä että kaikki tärkeimmät kirjallisuusviitteet ei välttämättä ole mukana.

Lisäksi GS on hyvä työkalu pikkutehtäviin; sillä voi esimerkiksi hakea tiedeartikkelin sen otsikon perusteella niin vikkelästi että PubMedillä kompuroidaan hiiriklikkailun alkumetreillä kun GS jo patsastelee kirkkaasti maalissa.

P.S. Nyt PubMed on siirtynyt uuteen käyttöliittymään. Tilastojen mukaan PubMed-hakuja tehdään vuosittain 700-800 miljoonaa - joten monen käyttäjän on siis nyt hieman selattava manuaaleja jotta saa jatkettua hakujaan entisellä tekniikalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
Site Meter