Verkkokurssiopiskelu on karmean kuivakasta jos verkko on pelkkä tiedostojen lukualusta. Sitä vastoin verkkoyhteisö voi vauhdittaa tiedon omaksumista. Jotkut aiheet sopeutuvat kuitenkin sellaiseen aika huonosti. Lisäksi pelottaa että jos käyttää verkkokeskusteluja niin niitä saa iltakaudet moderoida hartiat hapoilla.
Entäs jos verkkokurssilla olisi videoita? Läkähdyttävä liitetiedostojenkka jäisi pois ja videot tekisivät kokonaisuuden monipuolisemmaksi.
Katsotaanko videoita? Opitaanko niistä? Sopivatko videot ollenkaan korkeakouluun? Onko ne vain ala-asteen hätävara opettajan sairastuttua?
Empiirinen koe verkossa
Teimme eksperimentin(*): 120 lääketieteen opiskelijalla oli ’perinteisten’ verkkokurssin oppimateriaalien ohella parikymmentä videota ns lyhytluentoina (kunkin kesto 2-4 min), lisäksi kurssilla oli käytössä verkkokeskustelu.. Kurssialusta oli Blackboard ja aiheena lääketieteen tietokannat ja informatiikka. Opiskelijan Blackboard-lokitietoja ja verkkotenttituloksia verrattiin videoiden katsomismääriin. Ahkera videoiden katsominen näytti liittyvät seuraaviin: naissukupuoli, ahkerampi yhteistoiminnallisten verkkotyövälineiden käyttö ja parempi tenttitulos. Mutta joka viides (20%) opiskelijoista ei katsonut ensimmäistäkään videota. Jäiköhän heiltä monta oleellista asiaa oppimatta?
Korjausliike onnistui
Tästä viisastuneena keväällä 2009 kurssin videot liitettiin tiiviisti verkkokurssin harjoitustehtäviin; tämä virittikin opiskelijat tiirailemaan enemmän videoita (jotta selviäisi harjoitustehtävistä). Iso 20% pinnariporukka kutistui 3%:iin. Joten eipä viskata videoita viemäriin tai Parkanon Prisman roskikseen. Kyllä ne toimivat.
Take-home-message:
Verkkokurssilla ei riitä että tarjoat oheismateriaalina havainnollista multimediaa tai videoita. Se haiskahtaa vanhalta perusoletukselta että jos heittää seinälle paljon savea osa siitä jää kiinni. Tuunaa sen sijaan verkkokurssiin pedagoginen rakenne jolla videoiden oppimista edistävä lisäarvo saadaan harjoitustehtäviä käyttäen ulosmitattua aktiivisena taitojen omaksumisena.
(*) Romanov & Nevgi: Do medical students watch video clips in eLearning and do these facilitate learning? Medical Teacher, 29: 490-494.
keskiviikko 19. elokuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti