maanantai 30. maaliskuuta 2015

PubMed: tiedonhakijan hötkyily uhkana


MEDLINE –tietohaku kuuluu aikaansa seuraavan kliinikon työvälineistöön ja  PubMedin helppokäyttöisyyden ansiosta hakuja voi tehdä sukkelasti.  Varo kuitenkin ettet lankea tekemään niitä sumean logiikan pohjalta.
Esimerkki: haetaan tietoa onko botoxista apua hankalan migreenin hoidossa. PubMedin AutoSuggest –toiminto ei ole oikotie ensiluokkaisten hakutermien äärelle.  Se kuitenkin auliisti tarjoaa hakusanoja jotka saattavat pilata hakutuloksen, vrt kuva alla. 

Jos aletaan kirjoittamaan PubMedin hakuikkunaan hakusanoja googlemaiseen tyyliin ja napataan ylläolevan kuvan tapaan hakuehtoja käyttöön... niin tuloksista päätellen  haun suorittajana oli tri Kustu Juostén? Joopa joo. Sutta ja sekundaa kannattaisi karttaa.

Käyttäjä tekee esimerkissä useita hötkyilyvirheitä: 
(1) Hyväksytään se helpoimmin keksitty hakutermi -  eli botox. Se on kertakaikkisen kehno.
(2) Yritetään päästä helpolla ja tungetaan hakukenttään kaikki elementit kerralla.  Tällöin mistään ei voi nähdä ovatko kaikki hakutermit toimineet kunnolla. Katso alla Pubmedin Advanced & History näkymässä miten haku #3 menee pieleen.  Sen sijaan tulee hyödyntää kattavampaa termiä kuin 'botox'.  Sitä kattavampi on Botulinum Toxins joka on myös MeSH –asiasana.  Taulukosta näkyy että botox –termin käyttö johtaa yli 50% katoon lopullisessa hakutuloksessa: punaisella nuolella merkitty kelvoton hakutekniikka tuottaa 153 kpl ja vihreällä merkitty asianmukainen 330 kpl viitteitä.Itseopiskelu ei tunnu aina takaavan riittäviä taitoja. Miten sitten oppii näitä taitoja?  Kannattaa hakeutua tepsivään koulukseen. Tarjolla on kursseja Lääkäripäivillä ja vaikkapa  Duodecimin verkkokurssina
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
Site Meter