lauantai 18. joulukuuta 2010

Voisiko Terveysporttia käyttää kännykällä?

Monille on tuttu Nokian puhelimissa käytettävä Lääkärin mobiilitietokannat, joka koostuu noin tusinasta Terveysportin tietokannasta. Sen avulla moni tietotarve hoituu ilman, että lääkärin on juututtava työaseman ääreen. Nykypulma on se, että puhelinvalintana ei Nokia ole isänmaallinen itsestäänselvyys vaan tietokantoja pitäisi päästä käyttämään myös muilla luureilla, kuten Android-kännyt ja iPhone.
Tässä tilanteessa on tohtorilla kaksi vaihtoehtoa: (I) luurivalinnaksi jää edelleen Nokia tai (II) muiden kännyjen osalta siirrytään Terveysportin tietokantojen suorakäyttöön luurin nettiliittymää pitkin. Voisiko se olla toimiva ratkaisu?


Testi: kuinkas meille sitten kävikään

Kokeilin perusnopeudella (n 350 kbit/s, about 9 euroa/kk) kookkaalla Amoled-kosketusnäytöllä ja näppiksellä varustetulla HTC Desire Z kännyllä tietokantojen käyttöä. Terveysportti avautui 15 s:ssa, Lääkärin tietokannoissa hakutermillä anemia hakusaaliin sai ruutuun 22 sekunnissa ja haluttu artikkeli Aikuisen anemian selvittely avautui luettavaksi sekin 22 sekunnissa.
Ehkäpä tuo vasteaika vielä olisi siedettävissä, mutta isoja pulmia oli vielä edessä. Sen enempää Desiren vakioselaimella kuin Operalla ei saa koko artikkelitekstiä kunnolla esille. Osin pulma on oikean marginaalin hallinta & luettavuus ja välillä jäi artikkelin loppu tulematta tyystin esille! Ja vaihtaminen Operassa ns. mobiilinäkymään ei tuonut sekään ratkaisua. Terveysportin tietokantoja on siis hyvin kökköä käyttää mobiilisti vaikka hyppysissä onkin varsin laadukas Android-kosketusnäyttöluuri. iPhonella kenties tulisi erilaisia tuloksia, se jää vielä testattavaksi. Nykyisellään ei Terveysporttikäyttö mobiilisti ole järin tolkullista.

Herääkin pari lisäkysymystä tästä teemasta:

Pitäisikö Terveysportin käyttöliittymästä olla palvelinpäässä erikseen tarjolla mobiilikäyttöön oleellisesti paremmin soveltuva versio?

Olisiko työnantajan tarjoamien Terveysportin tietokantojen käyttöoikeus teknisesti laajennettavissa työntekijöiden (työ)kännykkään? Ja olisiko siitä vastaavaa hyötyä? Ja löytyykö sille maksajaa (työnantaja?), koska eihän se ilmaista ole.

Lisäys edelliseen (21.12.2010): Terveysporttia tuottavasta Kustannus Oy Duodecimista minulle ilmoitettiin, että heillä on alkamassa kehityshanke Terveysportin tietokantojen mobiiliversioista, joita voisi sujuvasti käyttää Android-, Nokia-, HTC- ja Iphone -puhelimissa selaimella. Eli esittämistäni kysymyksistä ensimmäinen sai vastauksen.

2 kommenttia:

 1. Jep.
  Tyystin samaa mieltä. Ja: ei_pitäisi_olla_mahdoton juttu Dcimille.

  VastaaPoista
 2. Terveysportin mobiiliversio on ehdottoman kannatettava ajatus.

  Pari mielenkiintoista linkkiä mobiilipalveluihin liittyen:

  15 iPhone apps for medical professionals: http://tinyurl.com/3amks3h

  Terkon mobiilipalvelut:
  http://www.helsinki.fi/kirjasto/terkko/mobiilipalvelut

  Terv. Jaana Isojärvi

  VastaaPoista

 
Site Meter