sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Saalistajalehtien velmua vedätystä
Nimekkäässä Nature –lehdessä on äsken julkaistu nokkela vedätystutkimus, jonka tavoitteena oli selvittää miten toimivat ns. petojulkaisijat verrattuna muuhun tieteelliseen julkaisutoimintaan.  Petojulkaisijat ovat toimijoita jotka tarjoutuvat julkaisemaan tiedeartikkeleita mutta   laatuvarmistusta toteuttavaa vertaisarviointia tai tieteellistä toimituskuntaa  ei välttämättä ole lainkaan käytössä. Open access eli avoin julkaiseminen on houkutellut näitä tieteellisiä hyeenoja esille käyttämään hyväksi pahaa-aavistamattomia tutkijoita ja  tavoitteena on vain rahastaa heiltä tuntuvia julkaisumaksuja, jotta heidän artikkelinsa ilmestyisi saalistajalehdessä.   


On tunnettua että kaikkien tieteellisten lehtien toiminnassa avainasemassa on vastuullinen (pää)toimittaja. Tämä päättää kelpuutetaanko käsikirjoitus vertaisarviointiin ja miten se toteutetaan. Yleensä mukana toiminnassa on ansioituneista tutkijoista koostuva toimituskunta.  Petojulkaisijat pyrkivät aktiivisesti ja kritiikittä rekrytoimaan tutkijoita lehtisarjoihinsa jotta niihin voidaan muodostaa kelvolliselta vaikuttava toimituskunta millä tavoitellaan lisäuskottavuutta.  

Naturen jutun nokkela tutkijaryhmä lähti testaamaan tiedelehtien linjauksia siten että tekaistu tutkija tohtori Anna O. Szust lähestyi 360:a lehteä hakien ilman turhaa kursailua itselleen jäsenyyttä sen tieteelliseen toimituskuntaan. Otoksessa oli 120 perinteistä tiedelehteä, 120 asialliseksi luokiteltua open-access lehteä ja 120 lehteä, jotka poimittiin petojulkaisujen mustalta listalta.  ”Tohtori Anna O. Szust” liitti kirjeeseen mukaan taustatietonsa ja julkaisuluettelon, joka käsitti lähinnä artikkeleita tieteellisissä teoksissa (kirjoissa). Kaikki taustatiedot ja julkaisut olivat tekaistuja eikä hänestä tiedehauilla muutenkaan voinut löytää mitään tietoja. Valtaosa julkaisuluettelon otsikoista oli puolaksi.  

Miten lehtien vastuulliset (pää)toimittajat reagoivat? Kaikki arvovaltaiset tiedelehdet ampuivat [kohteliain sanakääntein] tri Szustin hakemuksen upoksiin, eli torjunta oli 100%:nen. Sen sijaan positiivinen vastaus saatiin 7 %:ssa asialliseksi luokitelluista open-access lehdistä  ja petojulkaisuiksi epäillyistä lehdistä peräti  30%:ssa, jotka olivat siis halukkaita värväämään hakijan toimituskuntaansa saman tien. Siis siitä vaan, sanoi Tsaikovski.
Tulosten perusteella tiedelehtien joukkoon onkin  ilmaantunut huolestuttava määrä saalistajalehtiä, joiden toiminta on kovin hämäräperäistä. On esitetty arvioita, että niitä olisi jopa 10000 eri lehtisarjaa. 

Nomen est omen - nimi on enne!

Tutkijat rakensivat tämän pistokokeensa ns. kieli poskessa siten, että kuvitteellisen tutkijan nimi Anna O. Szust oli väännetty puolankielen sanasta oszust joka on suomeksi petos.  Meillä vastaava kuvitteellinen auktoriteetti voisi olla esimerkiksi erikoistutkija Pentti H. Uijari  - tai vaikkapa dosentti  Sulo P. Etollinen?

Kolmen viikon päästä 1.5.2017 alkaa Duodecimin verkkokurssi Tehokkaita tiedonhakutaitoja tutkijalääkärille, jolla käsitellään tärkeitä tiedonhallinnan teemoja. Kurssilla saa tietämystä mm. avoimesta julkaisemisesta ja petojulkaisijoista.  Kurssi perustuu videoluentoihin ja tietokantaharjoituksiin. 

Olisiko kurssista hyötyä? Mittaa tässä saman tien testaamalla omat tietotaitosi – olisiko  niissä kehitettävää?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
Site Meter