keskiviikko 7. elokuuta 2013

Alkuperäisartikkeleihin käsiksi myös TerveysportissaAikakauskirja Duodecimin numerossa  12/2013 on artikkeli*  nuorten lääkärien tiedonhaku- ja lukutottumuksista. Siitä ilmenee, että 2-10 vuotta sitten valmistuneet lääkärit käyttävät kansainvälistä ammattikirjallisuutta hyvin vähän. Osasyynä tähän voivat olla rajalliset mahdollisuudet päästä käsiksi kirjallisuuteen. Nyt alkuperäistutkimusten seurantaan on tarjolla paremmat mahdollisuudet kun  Duodecimin jäsenetuna**  pääset Terveysportin kautta käyttämään MEDLINEa aikakauslehtitietokantana, josta löytyy yli 2100 keskeistä lääketieteellistä aikakauslehteä. Tietokannan artikkeleja voi tallentaa itselleen PDF-tiedostojen muodossa yms.

Tosin arkirealismin (ilmeisesti tiedekustantajien sanelemana) näkökulmasta on toki syytä todeta, että osa julkaisusarjoista on kokotekstin osalta viiverajoitettuja siten, että tuorein sisältö (esim 12kk ajalta) ei ole saatavana.  Mutta toki palvelun kautta on valtava määrä alkuperäisartikkeleita tarjolla  kliinikon tietotarpeita ajatellen.Ja aivan uusien kliinisten laatututkimusten seuraamiseen kannattaa hyödyntää eri työvälinettä, nimittäin McMaster –tietokantaa,  joka sekin on Terveysportissa tarjolla.


Mikä McMaster? Lieneekö sinulla tarve kehittää tiedonhaun taitoasi?

Alussa siteeraamani Duodecim-artikkelin loppupäätelmänä kirjoittajat toteavat, että lääkärien koulutusta pitäisi lisätä sähköisesen tiedonhaun ja alkuperäisartikkelien hyödyntämisen osalta.  Tästä asiasta on kerrottavissa hyvä uutinen: lääkäri voi kehittää tiedonhaun taitojaan Duodecimin verkkokurssilla Lääkäri ja tietokantojen osaava käyttö. Se on tuhti tietopaketti (14h), joka  kattaa niin Terveysportin, McMaster-tietokannan, MEDLINEn, Cochrane-kirjaston kuin myös uutuusvalvonnan.

Kurssi  EI koostu tekstiaineiston puuduttavasta pänttäämisestä näyttöruudulta vaan se rakentuu  vuorovaikutteisista videoista ja potilastapauksiin perustuvista  harjoituksista. Kurssi on hyväksytty hyödynnettäväksi kaikkien erikoisalojen koulutusohjelmien hallinnon koulutuksessa (14h). Kurssi on koettu laadukkaaksi  ja sen suorittaneista suuri enemmistö on valmis suosittelemaan sitä kollegoilleen.

* Renko et al: Nuorten lääkärien tiedonhaku- ja lukutottumukset. Duodecim 2013:129:1271-8.

** Huomaa, että esimerkiksi työpaikalla sinun pitää Terveysporttiin kirjautua omalla D-tunnuksellasi jotta pääset hyödyntämään  lehtiä.

Verkkokurssin kotisivu:  Lääkäri ja tietokantojen osaava käyttö


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
Site Meter