keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Mobiilia medisiinaa älypuhelimella

Osapuilleen vuosi sitten taisin blogissa tuskitella kun mobiililaitteet ja Terveysportti eivät ole yhtään sinuja keskenään. Nyt Lääkäripäivien yhteydessä on Pasilassa niiden sinunkaupat julkistettu tehdyksi ja ensivaikutelma on erinomainen. Pientä säätöä varmaan vielä tarvitaan, mutta oikealla tiellä ollaan ja oikeaan suuntaan menossa.
Duodecimin jäsenetuna mobiilimedisiinari pääsee hyödyntämään samat resurssit kuin Terveysportissakin. Käyttöliittymässä hyödynnetään eräänlaista monihakua eli yksi hakukenttä toiminnoillaan avaa osumat kunkin tietokannan osalta erikseen. Niistä käyttäjä napsii auki sopivalta vaikuttavan.Esimerkiksi haku sanalla amlo* listaa kaikki amlodipiinit lääkevalmisteina, ja jos kuvatietokanta on käytössä saa luurin ruutuun hakusanalla nummu* kelpo joukon lanttiekseemakuvia töllisteltäväkseen.
Sanakatkaisut ovat taatusti arvossaan mobiililaitteessa, jossa pitkillä kirjoitusteksteillä ei itseään mielellään kukaan piinaisi. Tähti (*) kannattaa siis pitää mielessä kirkkaana.Myös Terveysportin ICD-10 tietokanta on mukana, ja siellähän lääkärislangin monet erikoiset lyhenteet (esim VTI, FA, KLL…) napsivat halutut diagnoosit ruutuun liukkaasti – toisin kuin dinosauruksen ketteryydellä toimivat potilastietojärjestelmien diagnoosikoodihaut. Mobiilimeninkiin vie osoite terveysportti.mobi

1 kommentti:

 
Site Meter