maanantai 16. marraskuuta 2009

Nyt raivaamaan kantoja verkko-opetuksen kaskesta

Vaikka tietotekniikkaa käytetään terveydenhuollossa paljon on jätetty pahasti paitsioon valmiudet hyödyntää verkko-opetusta täydennyskoulutusmuotona. Toisin ovat asiat muualla työelämässä jossa sitä käytetään laajasti uusimpaan tietoon perehdyttämisessä sillä verkkoperustainen itsenäinen opiskelu on varteenotettava niin kustannustehokkuuden kuin oppimistulostenkin kannalta.

Opetus atk-luokassa voikin olla paha resurssisyöppö?

Lyhyt itsenäinen verkko-opiskelutuokio voisi monesti riittää vaikkapa potilastietojärjestelmän pikkupäivitykseen tutustumiseen. Ei siihen tarvittaisi uuvuttavaa opetustivolia jolloin henkilöstö kokoontuu matkojenkin takaa atk-luokkaan muutamaa asiaa opiskelemaan. Aikaa ja evästä siinä kuluu mutta paukut voivat mennä melkoisesti hukkaan. Mutta eipä organisaatiolle ole järkevää jättää päivityskoulutusta poiskaan resurssipulaan vedoten.

Perustaidot parista videosta varttitunnissa

Ohessa esimerkki miten lääketieteen opettaja voi perehtyä Virtuaalisen Potilaspankin virtuaalipotilaiden tuotantoon teatterimuotoisena videokokoelmana. Teatterin viisi parin minuutin videota selvittävät monet perusasiat ja tiedon voi omaksua itselle sopivaan tahtiin. Sen jälkeen taitojen syventämiseen sopii hyvin vaikkapa asiantuntijan vetämään työpajaan osallistuminen. Itsenäinen verkko-opiskelu sopii siis myös yhdistettäväksi lähiopetukseen tuottamaan hyviä tuloksia osaamisen kehittämisessä.

Mites ovat sairaalan verkko-opiskelumahdollisuudet?

Lääkärien ja muun henkilöstön täydennyskoulutuksen toteuttaminen verkko-opiskelun avulla joko osin tai kokonaan voisi olla tätä päivää. Tämän edistämiseen tulisi sairaalassa tulisi olla riittävästi opiskeluun soveliaita työasemia itseopiskelua varten sillä terveydenhuollon työpaikoilla ei omaa henkilökohtaista työasemaa välttämättä ole käytettävissä.

Vapaapäivä verkkokurssin suorituksesta?

Ymmärrettävästi moni lääkäri tyrmää verkko-opiskelun koska se olisi vain ekstrana työpäivän päällä muuta työtaakkaa lisäämässä. Entäs jos olisi mahdollista saada ylimääräinen vapaapäivä kun on suorittanut hyväksytysti esimerkiksi työmäärältään 7h laajuiseksi määritellyn verkkokurssin? Kurssinhan voisi tohtorimme tehdä itselleen sopivana ajankohtana vaikkapa kotoa käsin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
Site Meter