maanantai 3. maaliskuuta 2014

Miksi et hakisi lääketietoa pintaa syvemmältä?

Moni lääkäri työssään hakee lääketietoa ainoastaan lääkkeiden valmisteyhteenvedoista – käyttäen Terveysportin  tietolähteitä ’Lääkkeet ja hinnat’ tai  ’Duodecim lääketietokanta’.  Tällöin kyllä joutuu jäämään melko ohuen tuoteinformaation varaan eikä laajempaa näkökulmaa farmakologiaan juuri avaudu.  Lääkiksessä toki farmakologiaa luettiin, mutta aika kuluu ja tieto muuttuu sekä unohtuu.

Useimmat käyttävät Terveysporttia omien hakuyritysten ja arvailujensa varassa.  Miten sinä lähtisit esimerkiksi hakemaan lisätietoa vaikka nitraattitoleranssista?   Tai mistä löytyisi tarkempaa tietoa aiheesta ADP-reseptorien salpaajat?  Pitäisikö koettaa hakea tietoa Terveysportin yläreunan monihausta?   Mutta  sepä ei välttämättä kannata koska tuo sinänsä kätevä haku ei juuri sisällä lääketiedon keskeisiä tietolähteitä.

  
Tiesitkö, että Duodecimin tuore teos Farmakologia ja toksikologia on koko ajan sinulle tarjolla Terveysportissa? Se löytyy Duodecim lääketietokannasta, joka siis sisältää paljon muutakin kuin lääkkeiden valmisteyhteenvetoja.  


Kikka on se, että Farmakologia ja toksikologia teoksesta tietoa pitää hakea kirjoittamalla hakusana – esim. nitraattitoleranssi  hakukenttään Vaikuttava aine. Ja siten käytössäsi on uusin tieto juuri ilmestyneen teoksen muodossa. Teosta voi tietysti myös selata, totta kai.

Loistavia työkaluja on paljon tarjolla ja organisaatioiden kannattaakin varmistaa, että informaation hyödyntämisen taidot ovat kaikkien ammattiryhmien osalta asianmukaiset.  Muuten organisaation investointi tietokantoihin menee osin hukkaan, lääkäri ei välttämättä hyödynnnä ajantasaisinta tietoa ja toiminnan laatu & tehokkuus laahaavat kuin käsijarru päällä.  

Sama näkökohta pätee myös muihin ammattiryhmiin - hammaslääkärit, terveydenhoitajat, suuhygienistit, työterveyslääkärit ja -hoitajat...  Tietokannathan ovat ensiarvoisen tärkeä tietolähde monille ammattiryhmille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
Site Meter