torstai 26. marraskuuta 2009

Säästäisimme sähköä kaamoksesta huolimatta, mutta…

Marraskuu on pian menneisyyttä ja niin on jo vuotuinen energiansäästöviikko. Tänäkään vuonna ei tullut mitään oleellista korjausta tietokoneiden sähkönkulutukseen. Toimistoissa ja atk-luokissa koneet hyrrävät kesät talvet ja viikonloput totta kai - vaikka ovet ovat iltaisin lukossa eikä käyttäjiä ole. Ison organisaation työasemien sähkönsäästöä tulisikin radikaalisti parantaa.

Aktiivikäyttäjät tekevät töitä työasemassa aikavälillä klo 8.00-18.00, ja kun vuodessa on arkipäiviä (ma-pe) n. 250 päivää, tekee se yhteensä 10 h/vrk = 2500 h. Tämä on 28% koko ajasta. perusmikrot hukkajauhavat tyhjäkäynnilla 90 W (näyttö on nollakulutuksessa) koko ajan, siis myös ne 72% vuotuisesta kokonaisajasta.


Kun organisaatio ei salli säästeliäisyyttä

Nykysysteemissä tietotyöläisen sähkönsäästö ja tehokas työskentely sopivat yhteen kuin iltapäivänokoset ja tiiliseinän piikkaus. Tämä siksi, että säästöhaluistaan huolimatta työntekijä ei yleensä voi sammuttaa työasemaansa työpäivän päätteeksi koska seuraavana aamuna kone on käynnistyksen jälkeen käyttökelvoton jauhaessaan loputtomiin erilaisia huoltotoimia. Myös atk-osastot saattavat esittää että ei koneita voi sammuttaa öisten huoltotoimien takia. Tuskinpa seitsemää yötä viikossa tähän tarvitaan. Mitä jos ohjelmistopäivityksiä varten pyhitetään su-ma yö? Koneet lähtisivät ajastetusti pyörimään sunnuntai-iltana klo 17 ja maanantaiaamuna 15 h myöhemmin olisi valmiissa iskussa oleva työasema työhöntulijaa odottamassa. Huoltoon menisi siten 15 tuntia viikossa ja paljon sähköä säästyisi.

1 kommentti:

  1. Työskentelen suuressa konsernissa, jossa tehdään juuri noin. Ainoastaan päivä on eri: koneet pitää jättää päälle tiistaisin ja päivitykset ja huollot ajetaan niille yön aikana. Jos unohtaa jättää koneen päälle, joutuu keskiviikkoaamuna käynnistämään koneen uudelleen ja se on hidasta. Siitä oppii kyllä jättämään sen päälle tiistaina.

    VastaaPoista

 
Site Meter